در زمینه طراحی سیستم تهویه صنعتی شناخت نیاز مشتری برای رسیدن به انتظارات او مهم است. مواردی مانند حفاظت در برابر انفجار و کنترل نویز گرفته تا کنترل آلودگی هوا در طراحی سیستم تهویه صنعتی تأکید می کند

در طراحی سیستم تهویه صنعتی از حفاظت در برابر انفجار و کنترل نویز گرفته تا کنترل آلودگی هوا ، تأکید می کند و به آن فکر می شود و قبل از شروع کار ، راه حل پیشنهادی و نتایج مورد انتظار در طراحی سیستم تهویه صنعتی به روشنی تعریف شود.

سه روش درطراحی سیستم تهویه وجود دارد که از آنها می توان برای طراحی سیستم تهویه صنعتی استفاده کرد. هنگام طراحی سیستم تهویه صنعتی ، طراح باید منطقی به مسئله نزدیک شود. این شامل جمع آوری اطلاعات برای توصیف مشکل و محدودیت ها ، تعیین روش طراحی مورد استفاده ، انتخاب دستگاه مناسب برای استفاده ، انجام محاسبات طراحی ، انتخاب و اندازه گیری هواگیر ، چک کردن محاسبات و مقایسه گزینه های دیگر در طراحی سیستم تهویه صنعتی مورد توجه قرار می گیرد.

در نتیجه حفظ سلامت و ایمنی کارکنان مجتمع های صنعتی، سالم بودن هوای محیط های صنعتی اهمیت دارد

و لازم است از تجهیزاتی جهت پاکسازی و تهویه هوای محیط های کاری و کارخانجات صنعتی استفاده شود و از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از این رو، طراحی سیستم تهویه صنعتی، در دستور کار تمام صنایع و کارخانه های تولیدی قرار گرفته است.

طراحی سیستم تهویه صنعتی چیست؟

طراحی سیستم تهویه صنعتی به فرایند ایجاد یک نوع سامانه مجهز و یکپارچه برای تهویه هوای محیط های صنعتی و کاهش سطح تماس کارکنان صنایع مختلف با آلودگی های موجود در هوا مانند بخارات سمی، گازها، ذرات و گرد و غبار و… گفته می شود. نتایج حاصل از طراحی سیستم تهویه صنعتی به این صورت است که با کمک تجهیزات در نظر گرفته شده در این زمینه، کلیه آلاینده های موجود در هوا در یک منبع به دام انداخته شده و سپس به تصفیه کننده ها، منتقل می گردد.

انتخاب و طراحی سیستم تهویه صنعتی

اغلب گزینش مناسب و کارآمد نوع سیستم تهویه هوا، متناسب با فضای در اختیار،که از طراحی سیستم تهویه صنعتی،انجام می شود کاری دشوار است که دارای پیچیدگی های خاص خود می باشد. یکی از دیگر نکاتی که نقش زیادی در انتخاب و طراحی سیستم تهویه صنعتی وجود دارد، بحث مربوط به صرفه اقتصادی آن است. معمولا برای به صرفه بودن طراحی سیستم تهویه صنعتی، باید از برخی دستورالعمل ها چشم پوشی کرد. در برخی موارد مانند میزان حرکت هوا، سروصدای تولید شده از هواکش، میزان دما و رطوبت و بسیاری دیگر در اجرای صحیح طراحی سیستم تهویه صنعتی، ضروری است که در حد تعادل قرار داشته باشند. اما با در نظر گرفتن نوع هدف و کارایی تهویه و صرفه اقتصادی بیشتر، ممکن نخواهد بود که تمام این شرایط و دستورالعمل های مهم در طراحی سیستم تهویه صنعتی اعمال گردد.

اهمیت طراحی سیستم تهویه صنعتی

محیط های آلوده و وجود آلاینده های موجود در هوا، تنفس افراد در محیط های کاری، اثرات مستقیم و خطرناکی بر روی سلامت، کیفیت زندگی و ایمنی افراد و کارکنان مشاغل مختلف صنعتی خواهد داشت. وجود این شرایط علاوه بر تحت الشعاع قرار دادن وضعیت سلامت پرسنل و بروز بیماری های مرتبط با دستگاه تنفسی، در طولانی مدت اثرات منفی دیگری هم بر روی تولیدات این واحدهای صنعتی خواهد داشت. از این رو طراحی سیستم تهویه صنعتی یکی از بهترین روش ها برای کنترل و رفع این آلودگی ها از محیط کار، است.

هنگام طراحی سیستم تهویه هوا صنعتی این نکته را باید در نظر داشت که تمامی این هواکش ها عمل یکسانی را انجام می دهند

مدل سیستم تهویه هوا

هنگام طراحی سیستم تهویه صنعتی هوا تمامی این هواکش ها عمل یکسانی را انجام می دهند و آن هم انتقال هوا از یک محیط به محیط دیگر است. ولی کاربردهای مختلفی که این سیستم ها دارد، تولید کنندگان را بر آن داشته که مدل های مختلفی را هم متناسب با نیازهای خاص هر صنعت و هر محیط طراحی کنند. این مدل ها اگرچه تقریباً کاربرد یکسانی دارند، ولی سازوکار انجام کار در آن ها متفاوت است. هر مدل ویژگی های خاص خود را دارد که استفاده از آن را برای محیط هایی خاص مطلوب می سازد. هنگام طراحی سیستم تهویه صنعتی و انتخاب بین مدل های مختلف، این نکات را مد نظر داشته باشید، چراکه تفاوت اصلی سیستم های تهویه مختلف بر همین اساس است.

مدل های دایرکت درایو

مدل های دایرکت درایو برای استفاده در محیط هایی با فشار استاتیک پایین و دبی حجمی پایین مناسب هستند و استفاده از آن ها عموماً مقرون به صرفه و اقتصادی است. عموم آن ها هزینه های نگهداری کمی دارند و موتور آن ها قابلیت تنظیم سرعت گردش را دارد. با تنظیم سرعت گردش، در واقع دبی حجمی جریان و انتقال هوا را نیز می توان افزایش و یا کاهش داد. از سوی دیگر، هنگام طراحی سیستم تهویه صنعتی برای محیط های گرم تر، احتیاج به هواکش های قوی تری خواهید داشت. در محیط های این چنینی که فشار استاتیک بالا است، دبی حجمی بالایی نیاز است و دمای هوا حتی ممکن است به بالای 50 درجه سانتی گراد برسد،‌ عموماً از انواع هواکش بلت درایو استفاده می شود.

مدل های پروانه ای

هنگام طراحی سیستم تهویه صنعتی این نکته را باید در نظر داشته باشید که مدل های پروانه ای عموماً در شرایط ساده و اقتصادی تر مورد استفاده قرار می گیرند. مدل های پروانه ای قادر هستند حجم بالایی از هوا را با فشار استاتیک پایین جابجا کنند. با این حال، هواکش های پروانه ای برای محیط هایی که هوای پاکیزه دارند و دمای هوا در آن ها کمتر از 40 درجه سانتی گراد است مورد استفاده قرار می گیرند. از سوی دیگر، فن های گریز از مرکز سروصدای کمتری دارند، مصرف آنها بهینه‌تر است، فشار استاتیک بیشتری دارند و از آن ها در دماهای بالا نیز می توان استفاده کرد.

محل نصب هواکش

به محل نصب و قرارگیری هواکش ها درطراحی سیستم تهویه صنعتی، حتماً باید دقت داشت. هواکش ها عموماً روی سقف،‌ در دیوار و یا داخل مجراهای مخصوص قرار می گیرند. انتخاب بهترین مکان برای نصب هواکش بسته به جریان و الگو گردش هوا در محیط شما دارد. باید ابتدا نقشه ساختمان را به دقت بررسی کنید، مسیر گردش هوا را شناسایی کرده و بهترین نقطه برای ایجاد جریان هوا و بهترین مکان برای نصب هواکش را انتخاب کنید.

دبی حجمی (متر مکعب در دقیقه)

این عدد در واقع مقدار هوایی است که باید جابجا شود. هنگام طراحی نقشه های ساختمان، عموماً تعیین می شود که به منظور تهویه مناسب، هوای این محیط چند مرتبه در روز باید تهویه شود. هنگام طراحی سیستم تهویه صنعتی، این مقدار و همچنین قدرت جابجایی هوای هواکش مورد نظر را باید در نظر داشت. هرچه محیط گرم و مرطوب تر باشد، تعداد دفعاتی که هوای آن باید تهویه شود بیشتر است.

فشار استاتیک

یکی دیگر از مواردی است که هنگام طراحی سیستم تهویه صنعتی باید آن را در نظر گرفته شود فشار استاتیک است. فشار استاتیک برای انتخاب هواکش مناسب، باید به دقت اندازه گیری کرد، چون اگر فشار سیستم تهویه به اندازه کافی نباشد، جریان هوا شکل نمی گیرد. مقدار فشار استاتیک محیط به عوامل مختلفی مانند طول دریچه هواکش، تعداد پیچ‌وخم های کانال هواکش و … بستگی دارد.

عوامل موثر در طراحی سیستم تهویه صنعتی

در طراحی سیستم تهویه صنعتی، عوامل زیر می تواند تاثیر فراوان داشته باشد :

  • مقدار هزینه و سرمایه مورد نظر برای طراحی سیستم تهویه صنعتی
  • هدف از طراحی سیستم تهویه صنعتی در فضای مورد نظر و کارایی و موقعیت آن
  • شرایط محل اجرای سیستم تهویه مانند دما، میزان رطوبت، وزش باد و غیره.
  • ظرفیت سیستم تهویه در طراحی سیستم تهویه صنعتی.
  • موقعیت مکان و محل تجهیزات و هماهنگی آن با بارهای جزئی.

جنبه اقتصادی طراحی سیستم تهویه صنعتی

از مهم ترین عوامل در زمینه جنبه اقتصادی طراحی سیستم تهویه صنعتی می توان ؛ سرمایه مورد نیاز اولیه، بودجه لازم جهت تعمیر نگهداری و همچنین بازگشت سرمایه اشاره کرد. بر این اساس، طراح سیستم های تهویه می بایست علاوه بر اجرای طرح خود بر پایه اصول و قواعد مهندسی طراحی سیستم تهویه صنعتی، مقدار بودجه و سرمایه صاحب فعالیت صنعتی را نیز، مورد توجه قرار دهد. همچنین بودجه لازم برای تهیه تجهیزات سیستم تهویه نیز بسته به قیمت آنها، متریال مصرفی، نیروی انسانی و هزینه مورد نیاز جهت نصب خواهد بود. که این بخش نیز ضروری است در طراحی سیستم تهویه صنعتی، به شکل اصولی مورد توجه قرار بگیرد.

نکات مهم در طراحی سیستم تهویه صنعتی

به طور کلی یک سیستم تهویه صنعتی، در برگیرنده قسمت های مختلف و تجهیزات گوناگونی است که وجود تخصص، دانش و تجربه کافی در شناخت این قطعات و طراحی سیستم تهویه صنعتی بسیار با اهمیت خواهد بود. بخشی از این قطعات تشکیل دهنده سیستم تهویه شامل هواکش صنعتی ، کانال، لوله و تجهیزات ، سانتریفیوژ مکنده و دمنده است که هر یک از این لوازم به صورت مستقیم دارای اثراتی بر نوع کارایی و راندمان سیستم تهویه خواهد داشت. این قطعات معمولا با توجه به نیاز محیط مورد استفاده و همچنین قواعد طراحی سیستم تهویه صنعتی، انتخاب و به کار برده خواهد شد. از دیگر نکاتی که برای طراحی سیستم تهویه صنعتی می بایست مورد توجه قرار بگیرد، انتخاب نوع جنس و آلیاژ مورد نظر در تولید این قطعات است که می تواند در بالاتر بردن دوام سیستم تهویه صنعتی، نقش بسزایی داشته باشد. آخرین نکته در طراحی سیستم تهویه صنعتی که برای حذف آلاینده ها بسیار مهم است، آگاهی از نوع ذرات و آلودگی های موجود در محیط است که می تواند در انتخاب فیلتر و نحوه تصفیه آن موثر واقع شود.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *